Offerter & priser

Vi offererar fasta priser i våra offerter som innebär att vi tillsammans med er som kund i förväg har avtalat om vad det kommer att kosta. Ett fast pris skapar en trygghet.

När du tittat på priset skall du tänka på ett par viktiga saker, vad omfattar priset, är det med eller utan moms och finns ROT-avdraget med i offerten vid önskat montage med mera. Den viktigaste delen om man skall jämföra med andra fönsterfirmor är vad som omfattas i offerten. Det finns ett talesätt ”det går inte att jämföra äpplen med päron”, och det är samma sak med olika fönsterofferter. Man kan inte göra en rättvis jämförelse på pris med en firma som säljer importerade plastfönster mot en firma som erbjuder svensktillverkade träfönster med aluminiumbeklädd utsida.

Det är viktigt att inte frestas av hur stor rabatt man kan få eftersom det är priset på sista raden som spelar den avgörande rollen förutsatt att alla offerter omfattas av liknande produkter. Dock bör man ifrågasätta höga rabatter då dessa ofta visar att företagen fokuserar på mer försäljning än kvalitet och kunnande, vilket vi tycker är ett oseriöst beteende mot er som kund. Dessa företag har oftast höga rabatter året om eller har utförsäljning. I de flesta fall handlar om en allt för hög prissättning innan rabatten för att locka er som kund.

Glöm inte skatteavdrag för hantverkartjänst

Det så kallade ”ROT-avdraget”, vilket står för reparation, ombyggnad, tillbyggnad, täcker alla former av fönsterbyten eller renoveringar av fönster. Det gör att du kan spara mycket pengar genom att anlita en fönsterfirma snarare än att göra det själv, åtminstone minskar skillnaden i pris.

Även om det går att göra jobbet på egen hand bör du komma ihåg att felaktigt monterade fönster kan få konsekvenser för hur väl de bevarar värmen och i värsta fall gör de ditt hus mer sårbart för inbrott. Hör också med ditt försäkringsbolag vad som gäller, slarviga renoveringar eller fönsterarbeten kan få konsekvenser för din försäkring. Är du minsta osäker bör du inte chansa utan istället använda det fördelaktiga ROT-avdraget för ditt fönsterjobb, och låta en seriös och kunnig fönsterinstallatör sköta jobbet.

Offertens olika delar

Produkter – här räknas alla produkter och tillbehör in i ett ordinariepris. Avdrag och eventuella rabatter/erbjudanden ger vi på första sidan i offerten.

Arbetskostnad – här räknas framför allt montering av fönster in, men också rivning. Denna del av priset du får på fönsterbytet är ROT-avdragsgill och alltså den som ger dig 30 procent rabatt.

Material – detta omfattar allt byggmaterial under installation och varierar på utförande från komplett montage till endast grovmontage utan lister, foder, plåt och bleck.

Frakt, emballering och paketering – omfattar packning och dess material för emballage samt transporten från fabrik olossat till tomtgräns.

Etablering och bortforsling – omfattar montörens resekostnader och arbete för bortforsling av byggmaterial och gamla fönster samt eventuella avgifter på återvinningscentralerna.

Övrigt – andra kostnader som kan tillkomma; byggställning, kranbil (stora gods typ skjutp- & vikparti) eller andra oförutsedda (eller förutsedda) utgifter.

Olika villkor – i offertunderlaget finns en sida med specificerade villkor gällande bestämmelser, försäljning, leverans, reklamation, garantier, skatteavdrag och montage. Vi har även på hemsidan specificerat detta under köpvillkor.

Uppställning – här visar vi de specifika egenskaperna för varje produkt. Storlek, u-värde, glastyp och mycket mer.

 

Vad kostar ett fönsterbyte?

Generellt kan man säga att ett fönsterbyte måste delas upp i olika delar – priset för själva fönstren (produkt och frakt) samt kostnaden för montörens tjänster och byggmaterial (arbetskostnad och material samt etablering)

Som med det mesta när det gäller byggen och renoveringar är prisvariationen extremt stor beroende på om du köper importerade fönster i budgetmaterial eller om du går på specialtillverkade lyxkonstruktioner. Ett billigt fast fönster i enkelt 2-glas utan finesser kan kosta under tusenlappen, medan avancerade fönster med olika ljud- eller skyddsglas i exklusivare material kan kosta över 10 000 kr/fönstret. Här gäller att kolla upp olika alternativ innan du gör ditt val.
Detsamma gäller det du betalar för tjänsten att få produkterna professionellt monterade. Vissa erbjuder grovmontage (utan foder och lister) och så finns det de som erbjuder komplett installation.

Timpris

Timpriset för en fönsterhantverkare varierar kraftigt, men någonstans mellan 5-600 kr/timme inklusive moms för en kvalificerad fönsterinstallatör är rimligt. Eftersom varje fönsterbyte är speciellt är det svårt att räkna ut ett schablonpris per fönster, men räkna med minst några tusenlappar styck.

Ju fler fönster på en gång desto billigare styckpris. Som vanligt så gäller principen att ju större köp desto mer sjunker priset per styck. Så ska du ändå byta ett fönster, överväg ifall du även har möjlighet att byta ut fler gamla fönster, eller kanske altandörren eller inglasningen på altanen.

Fler fönsterhantverkare

Ta alltid in offerter från olika fönsterhantverkare innan du skriver avtal, då ser du lätt vad som är ett normalt pris för just det fönsterarbete du önskar få utfört. Med flera offerter kan du också enklare hitta den fönsterinstallatör som bäst passar dig. Om offerterna har stor differens så var inte rädd att förfråga varför till varje fönsterförsäljare. Tänk på att om det ser för bra ut prismässigt, så kanske man skall efterfråga vilken kvalitet och isolerförmåga det har. Det bästa är ju om det finns det en utställning så man kan se och känna på produkterna.

Se till besparingen lika mycket som investeringen. Ett fönsterbyte av alla fönster i en villa kan utan problem kosta över 100 000 kronor, men å andra sidan innebär det för många husägare att gamla värmeläckande fönster ersätts med moderna varianter som håller värmen mycket bättre. Om fasaden och taket i övrigt håller tätt kan nya fönster med lågt u-värde, alltså goda energibevarande egenskaper, sänka dina uppvärmningskostnader betydligt över året.

Offertunderlag

När du får offerter från oss så är det bra att läsa igenom och förstå vad den innehåller. Ställ gärna frågor om du undrar över något, som fönsterproffs har vi både kunskap och erfarenhet att hjälpa dig. Tänk på att ju mer specificerad offert desto lättare är det att avgöra om du som kund skall få till en så bra fönsteraffär som möjligt, oavsett om det handlar om ett komplett fönsterbyte för hela villan eller endast vid köp av ett enstaka fönster mot avhämtning. Efterfråga så mycket specifikation som möjligt så att du vet vad du betalar för.

Moms – kontrollera om priset som anges är inklusive eller exklusive moms. Vi arbetar mot både privatkund, föreningar och företag. (Företag är momsbefriade).

ROT-avdrag – som privatperson får du skatteavdrag med 30 % på installationskostnaden och monteringsarbetet för ditt fönsterjobb. Men för att du ska veta hur stort avdraget blir måste ditt eventuella ROT-avdrag stå angivet på offerten. Tänk också på att det är endast arbetskostnaden man kan göra ROT-avdrag på och inte material. Detta bör också specificeras i offerten av alla fönsterföretag eftersom det är du som kund som är ansvarig för avdraget.