Underhålla fönster

Nu kommer vädret för alla hemmafixare och fönsterrenovering & underhåll av gamla fönster är något man sällan slipper undan. Det spelar ingen roll om det är sol, regn eller blåst utan alla väder sliter på era fönster. Därför krävs det regelbunden rengöring och underhåll. Sköter man detta själv kan man spara en massa pengar och även förlänga livslängden med bibehållen kvalitet och funktion. Eller köp nya fönster av oss!

Tips på löpande underhåll är att se till att öppningsbara fönster smörjs varje år i beslag och låsning. Det funkar bra med vanlig olja som är syrafri, ett husmorstips är vanlig matolja. Tänk också på att hus längs kusterna är särskilt utsatta, eftersom vindarna där är salta. Eller köp nya fönster av oss!

Hur ser man om fönstret behöver underhållas?
Kontrollera hörnbeslag och gångjärn, är de angripna av rost så bör de bytas ut alternativt slipa bort och rostskyddsmåla. Om färgen flagnar eller spricker kan man behöva slipa och bättringsmåla. Glöm inte att inspektera både fönstrets över och underbleck vid en fönsterrenovering. Överblecket är något av ett paraply för hela fönstret, underblecket skyddar karmunderstycket och fasaden nedanför. Öppna gärna fönstret och granska fönsterbågens understycke. Där börjar ofta rötangrepp, framför allt om det är otätt mellan bågen och karmen. Bågens hörnfogar är känsliga för röta samt att målningsfärgen ibland kan täcka sämre där. Låter det som mycket jobb? Det kan det vara och då är ju ett alternativ att köpa nya fönster av oss!

Fönsterkitt som spricker bör fyllas i snarast möjligt. När bitar börjar lossna eller är lätta att peta bort är det hög tid att kitta om fönstret. Glöm då inte att först måla kittfalsen, låta färgen torka och först därefter fylla falsen med nytt kitt eller köp fönster av oss.

9 punkter att kontrollera om underhåll fodras.
1. Rostskadat fönsteröverbleck.
2. Rostskadade gångjärn.
3. Rostskadade hörnbeslag.
4. Otätt mellan båge och karm.
5. Rötangripna hörnfogar i bågen.
6. Fönsterkitt saknas.
7. Sprickor och flagor i målningen.
8. Rötangripet båg/karmunderstycke.
9. Rostskadat fönsterbleck.
10. Allt ovan…….köp fönster av oss!

Rulla till toppen
Scroll to Top