Kunskapsbanken

Här har vi samlat ett par av de vanligaste frågorna som ofta återkommer vid varje förfrågan om fönsterbyte/ köp av fönster. klicka helt enkelt på varje fråga som ni vill ha svar på så kommer svaret under.

Kan man byta fönster året om?

Ja, det kan man, eftersom det tar relativt kort tid från det att man avlägsnat det gamla fönstret tills det att man monterat in det nya och isolerat med drev runt om. Det man kanske bör undvika är kraftig vind och nederbörd.

När skall jag byta fönster?

När fönstret inte fungerar i funktion, läcker eller är trasig via exempelvis rötskada eller andra yttre skador. Eller om man vill undvika att underhålla med skrapning lagning slipning & målning varje år, då kan det passa att byta till nya underhållssnåla fönster.

Vilket material är bäst?

Allting beror på vad man är ute efter och vilka miljöer de skall utstå.
PVC åldras inte och tål väderpåfrestningar. Nackdel är väl att de är aningen kraftigare till utseendet än träfönster. Men det är en prisvärd produkt. Begränsad möjlighet av kulör.
Komposit åldras inte och tål väderpåfrestningar, en fiberförstärkning som är starkare och smäckrare än pvc. Enda nackdelen är att  kulörvalet är begränsat. Smal karm och båge skapar en betydligt större glasyta än de flesta leverantörer kan erbjuda. 
Trä är både prisvärt och traditionsenligt. Dock ett fönster som kräver mer underhåll över tid.
Aluminiumbeklätt är den svenska klassikern som tål utvändig väderpåfrestning och ger dig en gedigen inomhuskänsla. Standard i nästan alla hus och hem.

Vi rekommenderar en kombination av allt, garage, tvättrum, badrum och källarfönster i pvc eller komposit för att tåla fukt både in och utvändigt, trä eller aluminiumbeklätt på resterande del för att bevara charmen och den svenska traditionen. Vid kusten där salta vindar påverkar trä och aluminium under kort tid så bör man välja pvc eller komposit.

Skiljer priset på måttanpassat?

Nej, vi tillverkar efter millimeter på samtliga produkter och priserna är baserad på decimeter så kallade modulmått bredd x höjd. Exempel: 10x10 (BxH, dm) kostar samma som 985x967 (BxH mm).

Vad är 1-lufts, 2-lufts fönster?

Det är benämning på hur många glasytor i ett fönster det finns. Vill man ha ett fönster med en stående mittpost som gör att det ser ut som 2 fönster så kallas det 2-luft. Vill man ha 2 delar i ett fönster exempel som ett öppningsbart och en fast del så kallas även detta för 2-luft. Ett fönster med 3 glasytor kallas därmed för 3-luftare.

2- eller 3-glas?

På det stora hela så isolerar treglasfönster bättre än tvåglasfönster, dock skall man tillägga att om man har av den äldre typen av fönster i sitt hus så blir det bättre isolering med nya 2-glas fönster då dessa har en bättre isoleringsförmåga nu än de tidigare haft. I Sverige är majoriteten av nya fönster i bostäder utrustade med 3-glas.

Kör ni ut era fönster?

Ja, olossat till tomtgräns inom Sverige, vi levererar inte till öar utan broförbindelser eller skärgårdar, ofarbara vägar (vissa småvägar, grusvägar & skogsvägar, låga broar som transportbil inte kan ta sig under) . Om ni har köpt med montage och installation så ingår lossning.

Varför säkerhetsglas?

Säkerhetsglas avser en typ av glas som förhindrar eller verksamt minimerar risken för personskador vid kontakt med glas. 

Bostad
Kravet för att det måste vara säkerhetsglas är när glasen sitter lägre än 0,6 meter över golv eller mark vid till exempel uteplats, entré, balkonger eller i räcken.

Förskola/skola
Glasytor ska utformas så att risken för skärskador begränsas. Gäller glasytor i andra utrymmen där barn kan vistas än bostäder om avståndet från glasytans underkant till golvet eller marken är mindre än 0,8 m. Glasytor i dörrar i förskolor/skolor bör dock ha härdat eller laminerat glas om avståndet från glasytans underkant till golvet eller marken är mindre än 1,5 m. Med förskolor/skolor avses skolor med barn upp till 17 års ålder

Publika lokaler
Glasytor ska utformas så att risken för skärskador begränsas. Gäller glasytor i entréer och kommunikationsutrymmen då avståndet från glasytans underkant till golv eller mark är mindre än 1,5 m.

Varför kondens mellan glas?

För att kondens på insida ytterbåge ska kunna uppstå på ett fönster med 2+1 konstruktion, måste varm luft från rummet komma förbi innerbåge och kondensera på insidan av det yttre glaset. När mellanglaskondens uppstår i glaskassett/isolerrutor, beror detta på att fukt trängt in genom förseglingen. När punkterade rutor skall bytas ut, bör de ersättas med mer energieffektiva isolerrutor.

Varför kondens på utsidan?

Utvändig kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Den försvinner frampå morgontimmarna när det ljusnar och solen åter börjar värma. Detta uppkommer oftast under höstmånaderna augusti, september och oktober men kan också förekomma några enstaka timmar under våren.

Varför blir det kondens på insidan?

Gamla fönster får ibland, främst under den kalla årstiden, kondens på det inre glaset. Detta beror på att fönstret isolerar dåligt och att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. När varm och fuktig inneluft träffar kallt glas uppkommer kondensutfällning. Andra orsaker kan vara dålig ventilation.

Vad är ett U-värde?

U-värde är ett uttryck för värmemotstånd. U-värdet mäts i W/m2K (watt per kvadratmeter Kelvin) och är ett mått på värmeläckaget genom en konstruktion och beskriver produktens isoleringsförmåga. Enheten W/m2K mäter hur mycket värme som försvinner genom en kvadratmeter fönster. Ju lägre U-värdet är desto bättre isoleringsförmåga har produkten.

Säljer ni utan montage?

Ja, det är helt valfritt för våra kunder om de vill inkludera installation eller ej.

Måste jag byta alla fönster?

Nej, självklart behöver du inte byta ut alla dina fönster, det avgör du som kund. Men man kan ju tänka på att om du monterar in fönster som är helt nya utseendemässigt kan det vara bra att byta flera då det annars kan se konstigt ut i fasaden med flera olika typer av fönster.

Kan man byta fönster själv?

Ja, är man lite händig och har lite bärhjälp så är det inga problem. Dock så kanske man bör läsa på lite först så att man har allting som behövs för ett byte. Kanske till och med rådfråga en installatör/snickare innan. Fördelen med att anlita oss är att man är försäkrad och garanterad ett utfört arbete i toppklass. Anlita oss för hela processen så slipper ni huvudvärken.

Hur mäter jag ett fönster?

Mäta hålmått
Här mäter man breddxhöjd från regel till regel.
Exempel 105x105 cm. Efter måste man dra av för drev/isoleringsmån ca 2cm på både bredd och höjd. Beställningsmått på fönster är då 103x103 cm (BxH).

Mäta över befintligt fönster
Antingen får man bryta loss listerna runt fönstret för att se hur stort hålet är, och om det finns isoleringsmöjlighet. Sedan mäter man från ytterdel till ytterdel av fönstret. Det är beställningsmåttet.
Dock måste man se om det finns isolering runt om fönstret, om inte detta finns så får man dra av 2cm på både bredd och höjd.

Mäta utan att plocka ner lister invändigt bör man inte göra utan att rådfråga en expert, för prisförfrågan räcker det med att måtta i decimeter breddxhöjd, det är ingen skillnad i pris för 12x12 (BxH, dm) eller ett 1187x1185 (BxH,mm)

Lönar det sig att byta fönster?

Det ökar värde på ditt hus eller fastighet och förbättrar inomhusmiljön avsevärt. Levnadsstandarden och värdet på fastigheten ökar direkt. Inga kalldrag och bättre luft. Så ja det lönar sig alltid att byta fönster till det bättre.

Rulla till toppen
Scroll to Top